Tapahtumakalenteri

Kalenterissa on kaikki yhdistyksen tapahtumat aikajärjestyksessä. Voit myös katsoa erikseen vähintään noin viikon pituiset tapahtumat.

Matkojen peruutusehdot

tammi
18
ti
Täydenkuun otsalamppuretki Keskuspuistossa
tammi 18 @ 17:30 – 20:00

Kokoontuminen: Paloheinän maja, Pakilantie 124, Helsinki
Reittiopas

Talven tulosta riippuu, millaisen reitin Haltialan metsissä kierrämme, mutta aikaa saadaan kulumaan pari kolme tuntia. Eväät, istuinalusta, otsalamppu ja säänmukainen vaatetus kuuluvat asiaan. Yksityiskohdat tarkentuvat lähempänä tapahtumaa, mutta tiedossa on leppoisaa menoa.

Ilmoittaudu Raija Hentmanille ensisijaisesti sähköpostitse (raija.hentman(at)nic.fi), tai jos sähköpostia ei ole, tekstarilla numeroon 0400 380 606 viimeistään 16.1.2022. Tarkentavia tietoja lähetetään sähköpostilla päivää ennen tapahtumaa. Retki on avoin kaikille Helsingin Seudun Lapinkävijöiden jäsenyydestä riippumatta.

tammi
25
ti
PERUTTU: Ruotsin ja Norjan retkeilymahdollisuudet @ Rikhardinkadun kirjasto
tammi 25 @ 18:00 – 20:00

HUOM! Koronarajoitusten takia tapahtuma on peruttu. Se pyritään järjestämään joskus myöhemmin.

Rikhardinkadun kirjaston Ture-sali, Rikhardinkatu 3

Naapurimaissamme retkeilykulttuuri alkoi hyvän matkaa 1800-luvun puolella, jolloin myös perustettiin Svenska Turistföreningen ja Den Norske Turistförening. Kummassakin maassa on mittavat merkittyjen reittien verkostot sekä järjestöjen tupaverkostot puhumattakaan mahtavista vaellusmaisemista. Ruotsin ja Norjan retkeilykulttuurit eroavat suomalaisesta
retkeilykulttuurista. Miten, sitä valaisee Raija Hentman sanoin ja kuvin esitellen samalla muutamia vaelluskohteita. Maksuton tapahtuma on avoin kaikille.

Lisätietoja antaa Raija Hentman, puh. 0400 380 606.

tammi
29
la
PERUTTU: Perhetapahtuma @ Karjakaivo
tammi 29 Koko päivä

Huom! Tapahtuma on peruttu. Yritetään uudestaan, kun koronatilanne rauhoittuu.

Tervetuloa kaikki lapsiperheet Karjakaivolle viettämään mukavaa talvipäivää yhdessä! Jos haluatte kulkea Suomen luontokeskus Haltialta Karjakaivolle yhdessä, niin tapaamme klo 10.30 Haltialla. Karjakaivolle voi tulla myös aiemmin tai myöhemmin omaan tahtiin (jätetään ajotien puomi auki).

Tapahtuman alustava aikataulu Karjakaivolla:
klo 11–13 lounas omilla eväillä
klo 13–16 retkeilyä/muuta puuhailua sään mukaan
klo 16–> saunomista

Tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua, mutta kerro etukäteen, jos haluatte kulkea
yhdessä Haltialta Karjakaivolle. Tervetuloa!

Lisätietoja: Kaisu Vuokko, kaisu.vuokko(at)iki.fi, 050 398 7929 (tämä on oikea, lehdessä julkaistussa viimeinen numero on virheellinen)

helmi
2
ke
Kotiinpaluu-näyttely @ Kansallismuseo
helmi 2 @ 17:00 – 18:00

Kerhoilta: Kotiinpaluu-näyttely Kansallismuseossa

HUOMAA POIKKEUKSELLINEN AIKA JA PAIKKA!
Suomen kansallismuseo, Mannerheimintie 34

Mäccmõš, maccâm, máhccan – kotiinpaluu -näyttely juhlistaa Kansallismuseon kokoelmissa olleiden yli 2 000 saamelaisesineen palautusta Saamenmaahan ja Saamelaismuseo Siidan haltuun vuonna 2021. Kansallismuseon sivuilla näyttely esitellään seuraavasti: ”Näyttelyn sisältö koostuu noin 140 saamelaiskokoelman esineestä. Tämän lisäksi esillä on arkistoaineistoa, valokuvia ja saamelaisten taiteilijoiden teoksia. Suomen kansallismuseon saamelaiskokoelma on muodostunut noin 170 vuoden keruutoiminnan myötä vuosina 1830–1998. Eri aikoina kokoelmaan hankitut esineet heijastavat oman aikansa ja kerääjiensä käsityksiä ja arvoja. Näyttely nostaa esille kulttuuriperinnön merkityksen ihmiselle ja identiteetille, ja saa pohtimaan kulttuuriperinnön hallinnan merkitystä ja omistajuutta.”

Perinteisen kerhoillan sijaan tutustumme opastetulla kierroksella näyttelyyn. Tämä on mainio tilaisuus saada tietoa Euroopan ainoasta alkuperäiskansasta. Yhdistys maksaa opastuksen ja kerhoiltaan ilmoittautuneet itse sisäänpääsymaksun (14 €/10 €, Museokortilla ilmainen).

Ilmoittautumiset vain sähköpostitse Raija Hentmanille, raija.hentman(at)nic.fi ehdottomasti viimeistään tiistaina 25.1.22, sillä opastus on varattava viikkoa ennen. Mukaan pääsee ilmoittautumisjärjestyksessä. Paikalle on syytä saapua ajoissa maksamaan oma sisäänpääsymaksu, sillä opastus alkaa tasan klo 17 eikä mattimyöhäisiä odotella. Museo sulkee ovensa kello 18.

helmi
14
ma
Kerhoilta: Ankarat avotunturit @ Töölön kirjasto
helmi 14 @ 18:00 – 20:00
Henkilö teltan vieressä talvisessa avotunturissa.
Kuva: Sirkka Leppänen

Ankarat avotunturit: Retkikunnat jäisille lakeuksille
Tunturikerho Kavtsin kerhoilta
Töölön kirjasto, Topeliuksenkatu 6, Helsinki, Mika Waltari -sali, 4. kerros

Nina Teirasvuo on yksi Ankarien avotuntureiden oppaista. Hän on opastanut retkikuntia niin pohjoisen tuntureilla kuin Grönlannin jäätikön yli. Nina kertoo meille Ankarien avotuntureiden retkikunnista mm. Grönlantiin ja Islantiin, ja miten retkille valmistaudutaan. Lisäksi Nina antaa vinkkejä, miten huomioida turvallisuus omalla talviretkellä tai -vaelluksella puuttomalla seudulla. Varusteet tukevat, mutta taidot takaavat onnistumisen.

Mika Waltari -sali on käytössämme klo 17.00 alkaen, esitelmä alkaa klo 18.00. Tilaisuus on kaikille avoin, tervetuloa, tuo mukaan myös ystäväsi!

Vastuuhenkilö: Annu Koistinen, 050 326 6960.

helmi
16
ke
Kukasjärven vapaalaskuviikonloppu
helmi 16 – helmi 20 Koko päivä

Jos haluat nauttia koskemattomasta puuterilumesta ja Lapista kiireisten sesonkien ulkopuolella, niin tämä rento vapaalaskuviikonloppu sopii sinulle! Viikonloppu sopii myös vapaalaskuun tutustumiseen.

Matkustusaikataulu: Matkaamme Helsingistä klo 19.29 Rovaniemelle yöjunalla IC 265. Juna on Rovaniemellä 17.2. klo 7.29. Jatkamme Rovaniemeltä auto(i)lla kohti Kukasjärveä. Matkalla käymme lounaalla ja kaupassa sekä luultavasti laskemassa jossain. Paluu 20.2. Rovaniemeltä yöjunalla IC 274 klo 20.57. Helsingissä olemme 21.2. klo 9.15. Juniin/junista voi nousta myös väliasemilla. Jokainen osallistuja hankkii junalippunsa itse. Ylimääräisiä lippuja voi kysellä retken vetäjältä eli Markukselta. Ennen lippujen ostamista varmista Markukselta, että retkellä on tilaa ja ettei aikatauluihin ole tullut muutosta. Jos haluat osallistua, mutta juna-aikataulut eivät sovi sinulle tai jos aiot tulla muulla kuin junalla, niin ole myös silloin yhteydessä Markukseen, että tiedät mistä pääsee mukaan mäkeen.

Hinta-arvio autottomalle 150 € ja omalla autolla liikkuvalle 50 €. Hinnat sisältävät majoituksen, aamupuuron ja kahvin, saunat sekä kyydin junalta ja junalle. Junaliput tai muun kyydin Rovaniemelle (tai Kittilään) osallistujat järjestävät itse samoin kuin tarpeet yhteispäivälliselle. Tarkemmat ohjeet ja ohjelman saat ilmoittautumisen jälkeen.

Ilmoittaudu nopeasti ja rohkeasti mukaan! Retkelle otetaan n. 6 osallistujaa. Ohjelmaa voidaan muokata osallistujien toiveiden ja sään mukaan. Kysele tarvittaessa lisää!

Sitovat ilmoittautumiset 20.1. mennessä Markus Pyhälälle, markus.pyhala(at)lapinkavijat.fi tai 040 419 0967.

helmi
17
to
Karttojen maailma ennen ja nyt @ Rikhardinkadun kirjasto
helmi 17 @ 18:00 – 20:00

Rikhardinkadun kirjaston Ture-sali, Rikhardinkatu 3

Vaeltajalle ja suunnistajalle kartat ovat välttämättömät. Ne sisältävät paljon tarpeellista ja hyödyllistä informaatiota. Karttojen sisällön ymmärtäminen on tärkeää, mutta kiinnostavaa on myös pohtia miten kartat ovat kehittyneet ajassa. Miten kartat ovat syntyneet? Miten niitä on ennen laadittu? Miten niitä nykyään tehdään? Näihin kysymyksiin pureudutaan illan koulutustilaisuudessa.

Tarkemmat tiedot Lapinkävijässä 1/2022.

Vastuuhenkilö: Leena Storgårds, puh. 040 809 5885
Ilmoittautuminen viimeistään 15.2. Leena Storgårdsille, leena.st007(at)gmail.com.

helmi
18
pe
Kuutamolumikenkäily @ Nurmijärvi
helmi 18 @ 18:00 – 21:00

Kuutamolumikenkäily Nurmijärvellä Myllykosken lähimaastoissa

Kokoonnumme Myllykosken parkkipaikalla klo 18 (Hämeenlinnanväylältä käännytään Nurmijärven liittymässä Sipoontielle itään. Parkkipaikka on heti Vantaanjoen ylittävän sillan jälkeen tien pohjoispuolella).

Lumikenkäilemme n. 3 tunnin ajan, välillä tai lopussa evästelyt tulipaikalla. Sään mukainen varustus taukotakkeineen, otsalamppu, omat eväät.

Tiedustelut ja ilmoittautumiset iltaisin Airi Harjulalle 050 341 3070.
Mahdollisuus vuokrata Airilta muutamat lumikengät (5 €).
Ilmoita tarvitsetko kyytiä tai voitko tarjota kyytiä esim. Kivistön asemalta. Jos ei ole lunta, kävellään ilman lumikenkiä.

Retki on yhteinen Kavtsin kanssa ja avoin kaikille.