Ulkoilutoimikunta

Ulkoilutoimikunta huolehtii, että yhdistyksen ohjelmassa on ilta- ja päiväretkiä, viikonlopputapahtumia sekä viikon tai jopa kahden viikon mittaisia vaelluksia. Toimikunnan jäsenet pitävät omilla reissuillaan silmät ja korvat auki, hankkivat kirjoista ja lehdistä vinkkejä, minne voisi porukkaa viedä ja tietysti saavat suosituksia ja toiveita muilta lapinkävijöiltä.

Toimikunta kokoontuu muutaman kerran vuodessa yhdessä pohtimaan mielekästä toimintaa. Pohdimme, onko syytä luopua joistain pitkään jatkuneista tapahtumista, jos osallistujamäärä on hiipunut. Toteamme hyvinvoivien tapahtumien jatkuvan ja yritämme mielellämme keksiä jotain uuttakin. Pyrimme myös hyödyntämään yhdistyksemme tukikohtia niin Nuuksiossa kuin Kittilän Kukasjärvellä.  Lähtökohtana on ulkoilu, ulkona oleminen ja mielenkiintoisiin paikkoihin tutustuminen. Kävely ja hiihto ovat tavallisimmat tapamme liikkua, mutta on retkillämme käytetty esimerkiksi lumikenkiä, retkiluistimia, kanootteja, kirkko- ja soutuveneitä, moottoriveneitä ja hevosiakin.

On retki sitten illan tai viikon kestävä se on suunniteltava. Aluksi tietysti tutustutaan karttaan, mutta maastosta se kertoo hyvin ylimalkaisesti. On käytävä tutustumassa paikkaan. Miettiä, missä on hyvä kokoontua. Pääseekö paikalle julkisilla vai järjestetäänkö kimppakyytejä. Mihin voi jättää autoja… Pidemmillä reissuilla on leiripaikat suunniteltava niin, että telttojen määrälle on edes kohtuulliset paikat. Onko vesistön ylityksiä jne. Sitten otetaan selvää tarvittavien palveluiden tuottajista ja sovitaan mahdollisista mökkiyöpymisistä, veneen vuokraamisista, saunan lämmityksistä, bussi- ja junamatkoista tai ruokailuista. Osallistumismaksu muodostuu tällaisista kuluista. Turvallisuusasioille uhrataan myös hetki. Kun homma on saatu suunniteltua ja lehteen ja nettiin saatu tekstit tehtyä, toivotaan, että ilmoittautumisia tulee. Tämä kaikki tehdään harrastuksesta. Vetäjät eivät saa työstään palkka- eivätkä päivärahoja. Retket ovat heille kyllä ilmaisia.

Jokainen toimikunnan jäsen ottaa työkseen haluamansa määrän. Jonain vuonna se voi olla iltaretki. Jonain vuonna se voi olla 2 viikonloppuvaellusta, 2 viikon vaellusta Lappiin ja päiväretki. Mukavaa on myös suunnitella ja toteuttaa retki parin tai pienen porukan kanssa. Näin hommia saadaan jaettua.

Ehdottomasti suuritöisin ulkoilutoimikunnan järjestämä tilaisuus on Ylläksen hiihtoviikko. Sen budjettikin on aivan omaa luokkaansa. Osallistujia on joka vuosi ollut runsaasti ja siitä on pidetty.

Mukavin hetki vetäjälle on, kun reissu on tuntunut menneen hyvin ja joku ehkä uskaltaa sanoa sen ääneen kiitosten kera.

Ulkoilutoimikunta kaipaa kipeästi uusia tekijöitä

Mestari ei todellakaan tarvitse olla. Ensimmäiset retket voidaan suunnitella yhdessä kokeneemman vetäjän kanssa. Tärkeintä on oma halu ja ideat.

Mirja Pirinen

(Edelleen pätevä kirjoitus oli Lapinkävijä-lehdessä N:o 100, 3/2005)